Cross-platform apps ideaal voor MKB

29 oktober 2014

Het bouwen van echte native apps brengt hoge ontwikkelkosten met zich mee, omdat je voor elk platform een aparte app moet bouwen. Door de hoge ontwikkel- en beheerkosten zijn echte native apps vaak onbereikbaar voor het MKB. Gelukkig zijn er sinds kort uitstekende cross-platform tools zoals Sencha Touch en Telerik KendoUI, waarmee je vanuit één enkel project meerdere native apps kunt genereren voor mobiele platforms zoals Android, iOS en Windows Phone. Firmaq heeft zich inmiddels gespecialiseerd in Native Cross-platform Apps en maakt Apps dus ook bereikbaar voor het MKB en voor het Onderwijs.

Mobiele website of een App?

De ontwikkelingen in de wereld van responsive en mobiele websites en apps gaan zo razendsnel dat de gemiddelde ondernemer af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Toch komt in elk nieuw project de vraag aan de orde: gaan we een mobiele website maken of een app. Wij hebben daar geen eenduidig antwoord op. Het hangt sterk af van de klant, het project en het doel. Wel kunnen we de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen op een rijtje zetten: Responsive website Een responsive website wordt altijd in de browser getoond en past zich - als het goed is - volledig aan aan het apparaat (desktop, tablet, smartphone). Firmaq gebruikt hier het Foundation Framework voor, zodat de responsive site er ook daadwerkelijk goed uitziet op mobiele devices. Het ontwerpen van een responsive site met behulp van Foundation Framework gaat uit van het Mobile First principe. Voordelen:

 • relatief lage kosten, omdat er technisch gezien maar één website gebouwd hoeft te worden.

Nadelen:

 • een site in de browser is trager dan een native app;
 • een site in de browser heeft minder bereik op mobiel, omdat uw bezoekers 80% van hun 'mobiele tijd' aan apps besteden(!).

Mobiele website Een mobiele website is speciaal gemaakt voor mobiele apparaten (tablet, spartphone), maar draait altijd in de browser van die mobiele apparaten. Een mobiele site is gemaakt met HTML5, CSS en Javascript en kan met verschillende platformen gemaakt worden (jQueryMobile, Foundation, KendoUI). Voordelen:

 • een mobiele website kan tegenwoordig zo gemaakt worden dat hij in bijna alle opzichten lijkt op een echte native app;
 • relatief lage kosten in vergelijking met een native app.

Nadelen:

 • een mobiele site in de browser is trager dan een native app;
 • een mobiele site in de browser heeft minder bereik op mobiel, omdat uw bezoekers 80% van hun 'mobiele tijd' aan apps besteden(!).

Native App Een Native App is speciaal gemaakt voor uw specifieke mobiele apparaat en wordt verspreid via de bekende App Stores. Native Apps zijn in vergelijking met mobiele websites razendsnel en kunnen gebruik maken van de bijzondere eigenschappen van uw device (camera, GPS, etc.). Voordelen:

 • razendsnel;
 • toegang tot specifieke hardware functies;
 • groot bereik op mobiel, omdat uw bezoekers 80% van hun 'mobiele tijd' aan apps besteden(!).

Nadelen:

 • hoge kosten (vanaf 10.000,-) omdat je voor elk platform (iOS, Android, Windows) een aparte app moet ontwikkelen en beheren.

Cross-platform Apps Door de hoge ontwikkelkosten van 'echte' native apps en door de grote vraag vanuit de markt, zijn er de afgelopen jaar diverse Tools ontwikkeld waarmee je Cross-platform apps kunt maken. Met deze zgn Cross-platform Tools (CPT) kun je vanuit één enkel project meerdere native apps genereren voor mobiele platforms zoals Android, iOS, Windows Phone, Blackberry. Zie ook deze artikelen op Adformatie.nl en Frankwatching.com over de opkomst van de Cross Platform Tools. Met deze slimme tools wordt de code die je normaal voor een website gebruikt (HTML5, CSS, en Javascript) omgezet in een native app. Deze apps worden daarom ook wel hybride apps genoemd. Let wel: de eindproducten van een Cross-platform project zijn wel degelijk native apps en worden dus ook via de bekende App Stores verspreid. Voordelen:

 • lage ontwikkelkosten in vergelijking met native apps;
 • groot bereik op mobiel, omdat uw bezoekers 80% van hun 'mobiele tijd' aan apps besteden(!).

Nadelen:

 • Hybride apps zijn meestal iets trager dan echte native apps.

Advies en doelgroepen Als u een ruim budget heeft en een complexe app wilt laten maken, dan is een echte native app nog altijd de beste oplossing. Als uw budget wat minder ruim is, en u wilt toch een app in de bekende app stores, dan is een Cross-platform app dé oplossing. Door de komst van de Cross-platform Tools zijn apps niet alleen bereikbaar voor het MKB, maar ook voor bijvoorbeeld het onderwijs, voor verenigingen en stichtingen, en voor uitgeverijen. Meer weten? Neem dan contact op met onze specialisten.

alt

Sybrand Hoeksma

Sybrand Hoeksma is senior webdeveloper. Daarnaast is hij een gepassioneerd zeiler en jazzmuzikant.